Ayurveda

Ayurveda is de gezondheidsleer uit India. Ayur betekent ‘leven’ en Veda betekent kennis, weten, iets wat je eigenlijk al weet. De Veda’s zijn oude geschriften uit India die de basis vormen van de Indiase filosofie. De Ayurveda richt zich op levensstijl en voeding.

Ayurvedisch koken gaat om de manier van bereiden, de ingrediënten en de smaken die een maaltijd bevat. Mocht je meer willen weten vertel ik je dat graag.

Chai, thee uit India

Dit is een recept voor een verwarmende thee, die door de toegevoegde kruiden lekker pittig kan zijn. Sommige mensen gebruiken hem als vervanger voor koffie. Er is zit veel melk in, maar de gember en kruiden zorgen voor een goede vertering en de kardamon helpt het vet van de melk af te breken. Voor de hoeveelheden van de kruiden worden indicaties gegeven, omdat de sterkte en grootte van de kruiden kan verschillen en omdat de hoeveelheden zijn aan te passen naar smaak en behoefte.

Chai (6 koppen)

4 koppen water
2 koppen melk
stukje verse gember
6-12 gekneusde zwarte peperkorrels
3-6 kruidnagels
6 theelepels losse zwarte thee (darjeeling, earl grey of gewone zwarte thee)
3 zaaddoosjes groene kardamon
6 theelepels suiker

Schil en snijd de gember in stukjes, raspen kan ook. Kneus de kardamon zaaddoosjes, haal de zaadjes eruit en vijzel fijn, hou de zaaddoosjes apart. Het water opzetten met de lege zaaddoosjes; de gember, gekneusde peperkorrels, en kruidnagels. Breng aan de kook en laat 5-10 minuten zachtjes doorkoken, hoe langer je het laat (in)koken, hoe sterker de thee wordt. Voeg dan de melk en de suiker toe; breng het geheel weer aan de kook. Zodra het kookt direct de pan van het vuur halen en de losse thee en gevijzelde kardamon toevoegen. Even laten trekken, warm opdrinken. Eventueel warm houden of op laag vuur opwarmen, niet meer laten koken.